Levis hemsida om fassinating stuff

Blockerade avlopp är ett av de vanligaste hushållsproblemen. Det kan orsakas av många saker bland annat hår, fett, olja, pappershanddukar eller annat material. Men att få stopp i avloppet är aldrig kul och det kan vara svårt att göra sig av med blockeringen – och ännu svårare – att förstå varför du fick problemet från första början.

Men du kan vara lugn, för i den här artikeln har vi sammanfattat allt du behöver veta om blockeringar i avloppen och hur du åtgärdar dem!

Vanliga orsaker till stopp i avloppet

Att få stopp i avloppet kan vara ett riktigt mardröm. Speciellt om du inte vet varför det blev ett stopp från första början. Men framförallt är det tre vanliga saker som orsakar stoppet:

  1. Hår: Hår kan täppa till avloppet och orsaka ett långsamt vattenflöde. Även om håret inte orsakar några större problem i avloppet blir det värre genom tiden om du inte åtgärdar det.
  2. Fett: Fett tenderar att byggas upp på insidan av rören och det kan leda till att rör täpps till och saktar ner dräneringen. Det här problemet uppstår i synnerhet i kök.
  3. Smuts: Smuts är en naturlig förekomst som har en negativ inverkan på de flesta ytor. Det kan vara besvärande om det börjar täppa igen och försämra vattenflödet i avloppet.

Så här undviker du blockeringar i ditt avlopp

Först och främst är det viktigt att undvika slänga fett i avloppet eller hälla någon typ av olja i diskbänken. Fett och oljor kan nämligen fastna vid vattenytan när det rör sig genom rör. Vilket gör det svårt för vattenflödet att rinna igenom. Således bör du till exempel torka av både grytor och pannor med kökspapper innan du diskar dem.

För det andra bör du alltid skrapa av dina tallrikar och ta bort alla matrester innan du diskar eller lägger dem i vasken.

Sist men inte minst kan du placera filter i diskhoar, handfat och framförallt i badkaret. Ett bra filter hjälper dig fånga upp de mesta av föremålen, såsom hår och annan smuts.

Gör det här om du har stopp i avloppet

Det finns många metoder för att lösa upp ett blockerat avlopp. Med våra användbara tips nedan kommer du att kunna åtgärda problemet enkelt och kostnadseffektivt.

  1. Om du har ett avlopp som har matrester, försök använda kokande vatten och bakpulver för att rensa det innan du använder ett starkare rengöringsmedel. Häll en halv kopp bakpulver i avloppet och låt det sitta i ungefär en timme innan du häller kokande vatten i avloppet.
  2. För att ta bort hår som blockerar avloppet kan du använda en trådhängare. Därtill brukar kokande vatten eller enzymbaserat rengöringsmedel vara susen för att åtgärda problemet, men detta bör enbart bli använt vid allvarligare blockeringar.
  3. För mindre problem kan du testa att hälla vit vinäger och kokande vatten i avloppet och låt det ”bubbla” i 30 minuter.

Slutligen, om ingenting ovan fungerar – ring en professionell rörmokare!

Så blir du av med återkommande stopp i avloppet

Om du har återkommande problem med stopp i avloppet kan du behöva genomföra ett så kallad relining. Kärt barn har många namn, rörinfodring, infodring och stamrenovering – det finns många termer som beskriver relining avloppsrör. Vid relining Täby så kvarstår de gamla rören medan en hantverkare fodrar insidan med ett nytt – och hållbart – skikt. Du kan tänka dig att hantverkaren i princip gjuter nya rör på insidan av de gamla.

Så vad kostar relining? Även om relining pris kan variera mellan firmor är generellt sett avsevärt billigare än ett stambyte. Själva relining pris är billigare eftersom det är ett relativt mindre grepp.

Vad gäller relining avlopp kostnad är det först och främst bäst att kontakta rörinspektion Stockholm för konsultation, så att de kan komma hem till dig och inspektera om de kan utföra en relining Solna av avloppsstammarna och se hur omfattande arbetet blir hos just dig.

Lämna ett svar