Idag då solpaneler stiger i popularitet uppstår också rykten och missförstånd snabbt. Vi har kollat upp några vanliga påståenden om solpaneler eller solceller. Här får du veta vilka som stämmer och vilka som är falska.
Den långa vintern gör att solpaneler inte lönar sig
Falskt! Eftersom solpaneler fungerar sämre i hög värme, är de faktiskt effektivare på vintern. Det här kompenserar åtminstone lite för de kortare dagarna. De korta dagarna gör alltså att energiproduktionen blir mindre på vintern. Men elproduktionen blir ändå inte så mycket mindre att solpaneler skulle vara en dålig lösning i Norden.
En solcellsanläggning kräver ändå mycket underhåll
Falskt! Visserligen kan de kräva lite underhåll ibland, men mycket underhåll hör verkligen inte till det vanliga. Rensa ändå gärna bort skräp och synlig smuts ibland.
Snö minskar effekten på solceller
Sant! Om snön täcker solcellerna är de inte särskilt effektiva. Men eftersom produktionen annars också är lägre på vintern på grund av de korta dagarna så blir förlusten sällan särskilt stor.
Du kan få statligt bidrag för att installera solceller
Falskt och sant! Förut kunde du ansöka om solcellsstödet för din investering i solenergi. Bidragen har numera blivit ersatta av det Gröna Skatteavdraget. Du kan därmed ha rätt att dra av 15 % av kostnaderna. Gröna Skatteavdraget fungerar ungefär som ROT-avdraget men du kan inte nyttja båda för samma projekt. Gröna Skatteavdrag kan du ändå utnyttja flera gånger samma år och flera gånger för samma solcellsanläggning sundsvall ifall du skulle bygga ut. Visste du att solceller lönar sig även norrut? Solceller västernorrland är faktiskt inga konstigheter, det finns soltimmar så det räcker där också.
Solpaneler kräver alltid bygglov
Falskt! I vissa situationer kan du behöva bygglov för solceller, men vanligen behöver du inte det.
En solcellsanläggning kan betala tillbaka sig snabbt
Sant! Redan efter 10-15 år kan du börja gå på plus och då borde solcellerna hålla lika länge till. Du kan också sälja solenergi tillbaka till elnätet.